Iedereen die al wat langer rondloopt in de fruitbewaring weet dat de capaciteit van adsorbers door de jaren toegenomen is. Rond het jaar 2000 was het advies te rekenen met 22 kg per dag per 100 ton Conference peren. Dit werd al snel afgerond naar 25 kg. In een paar jaar werd capaciteitsbehoefte opgeschroefd naar 30 kg, en later naar 35 kg. Inmiddels wordt er algemeen gerekend met 40 kg, en dit blijkt in sommige gevallen niet voldoende. Hoe kan dat? Zijn peren sneller adem gaan halen?

Nee, natuurlijk niet. Als we uitgaan van een capaciteitsberekening bij 3% CO2, kortom dezelfde waarde die gebruikt wordt bij bovenstaande calculatiewaarden, dan produceren peren aan het begin van het seizoen, nadat de koelcellen op conditie staan (3% zuurstof, 0,7% CO2) 10-12 kg CO2 per 100 ton. Dit loopt aan het einde van het seizoen op tot 15-20 kg per 100 ton. Kortom, de aanvankelijk calculatie, waarbij rekening gehouden wordt met een veiligheidsmarge, klopt heel aardig. Wat is er aan de hand?

Het geheim zit in de adsorbers. Belangrijk zijn natuurlijk de verdeelplaten en voldoende actieve kool. Maar de echte capaciteitsteruggang zit hem in de adsorber ventilator. Tot zo’n 10 jaar geleden waren de meeste adsorbers indirect-aangedreven en veel krachtiger. De huidige ventilatoren zijn direct-aangedreven, zo’n 30% goedkoper, en halen bij lange na niet de juiste capaciteit. Ze ‘storten in’. Feit is dat veel adsorbers daardoor niet aan hun capaciteit komen, en dat is opgelost door de calculatiewaarde per 100 ton te verhogen.

Blue Atmosphere gebruikt als enige producent in Nederland de juiste, originele riem-aangedreven ventilatoren. De capaciteit van onze adsorbers is zoveel hoger dat het hogere stroomverbruik meer dan goed gemaakt wordt. De besparing is rond de 20%. Kortom, Duitse degelijkheid en het eerlijke verhaal.

Uiteraard is het in veel gevallen mogelijk een ventilator te vervangen. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie.