Vochtverlies tijdens bewaring is een belangrijke parameter die mede de bewaarduur en kwaliteit van groeten en fruit bepaalt. Een voorbeeld: Europa is na China de grootste producent van peren, en Nederland is met 16% van de markt na Italië (31%) de tweede Europese producent. Het perenareaal in Nederland is de laatste 20 jaar met meer dan 60% toegenomen tot 10.011 Ha en 400.000 ton productie. Deze groei wordt gedreven door de sterk toegenomen export naar landen buiten de EU. Door deze export worden het jaarrond leveren van goede kwaliteit, en het voldoen aan fytosanitaire voorwaarden steeds belangrijker. Een bepalende bottleneck voor beide is het monitoren van en ingrijpen in de vochtbalans van fruit tijdens langdurige bewaring. Een ander voorbeeld: bepaalde appelrassen moeten juist voldoende vocht verliezen om interne bruinverkleuring te voorkomen. Naarmate de bewaarduur vordert moet de afweging tussen meer of minder vocht verliezen steeds nauwkeuriger genomen worden. Voor de meting van vochtverlies worden watermeters gebruikt. Deze meters bepalen de hoeveelheid water die tijdens de ontdooiing van de verdampers vrijkomt. Onze watermeters worden uitgelezen door onze cel controllers en overzichten worden weergegeven in onze Scada Reliance user interface. Dezelfde koelcel controllers sturen ook onze ultrasone bevochtigingsunits. Daarmee heeft u de vochtbalans perfect in beeld.
Lees ook
Waarom is het dimensioneren van Controlled Atmosphere machinerie zo belangrijk? We willen hier eens wat meer aandacht aan besteden. Het gaat met name om de CO2-adsorbers. Optimale CO2-waarden in een koelcel zijn voor elk versproduct anders. Zelfs voor verschillende cultivars en teeltlocaties kunnen ze anders zijn. Sommige appelrassen zijn bijvoorbeeld gevoelig voor CO2,…
Lees meer Posted by Rob Veltman