Blanketing

Water in een verwarmingssysteem voor kassen zet als gevolg van verwarming uit. Daarom is de buffertank van zo’n systeem nooit helemaal gevuld. Om roesten van de tanks tegen te gaan wordt de vrije ruimte bovenin een tank (de ‘headspace’) voorzien van een zogenaamde stikstofdeken (‘blanketing’). De gewenste stikstofdruk boven het water kan daarbij ingesteld worden. Als het water in de buffer verwarmd wordt, neemt de druk in de headspace toe. Boven een bepaalde ingestelde druk wordt een afblaasklep geopend. Zakt de druk echter beneden een minimumwaarde, dan zal de Blue Atmosphere stikstofgenerator automatisch stikstof toevoegen. Om deze reden wordt een blanketingsysteem ook wel een expansiesysteem genoemd.

Meerdere doelen

Stikstof wordt echter voor veel meer doelen ingezet, bijvoorbeeld in de drankenindustrie. Een voorbeeld is de bewaring en het bottelen van wijn. Ook wijntanks kunnen  afgevuld worden met stikstof met als doel oxidatie, in dit geval van de wijn zelf, te voorkomen. CO2 is een alternatief, maar leidt tot carbonisatie van vloeistoffen, en is daarom niet altijd gunstig. CO2 kan ook niet ter plekke gemaakt worden, en is daarom veel duurder dan stikstof.

Andere toepassingen zijn:

  • Blanketing van andere dranken zoals bier, maar ook de hogere klasse olijfoliën.
  • MAP verpakkingen (verse producten, vlees).
  • Ontsmetting van droge voedselvoorraden (doden van insecten in alle ontwikkelstadia).
  • Verdoven van slachtdieren (pluimvee).

Blanketing-oplossingen voor kassen worden verzorgd in samenwerking met Boeters Ketelconstructie (BKC)  te Honselersdijk.