Vrijwel alle sturingssystemen voor Controlled Atmosphere-bewaring zijn centraal. Dit betekent dat meetslangen en bedrading voor kleppen en ventilatoren naar een centrale kast gebracht moeten worden. Deze kast wordt tailormade voor de klant gemaakt. Blue Atmosphere doet dit anders. Ons sturingssysteem is decentraal, modulair, en gestandaardiseerd. Het sturingsgedeelte bestaat uit een netwerk van Siemens Climatix controllers, onze user interface, geprogrammeerd in Scada Reliance, staat echter op een separate, industriële PC. Het ontwerp van het nieuwe sturingssysteem van Blue Atmosphere komt voort uit onze visie:

  • Minimaal 50% besparing op arbeid en installatiemateriaal;
  • Standaardisatie (op voorraad te houden), maar maatwerk mogelijk;
  • Verregaande verbetering van stabiliteit en betrouwbaarheid door toepassing van industriële, Duitse componenten;
  • Vereenvoudiging installatiewerk en service;
  • Uitbreidbaar en geschikt voor vervanging bestaande installaties;
  • Communicatie met andere softwarepakketten door gebruik te maken van gemeenschappelijke communicatieprotocollen (bijvoorbeeld bij integratie met koelregeling);
  • Verbetering van de gebruikersvriendelijkheid door voortschrijdende automatisering (algoritmen en PID-regelingen) en diagnostiek;
  • Geschikt voor koelcellen en pallethoezen (FreshMAP);
  • Koelsturing, ultrasone bevochtiging en waterverliesmeting kan geïntegreerd worden in koelcel controllers.

Onze koelcelcontrollers, die in onze fabriek getest worden, bedienen steeds twee cellen. Meetkleppen worden erin geïntegreerd. Ze worden onderling slechts verbonden door een centrale meetslang, een 230 VAC voedingskabel en een computerkabel. Eenvoudiger installeren kan bijna niet, omdat de koelcontrollers vlak bij de afsluiters voor de CO2-adsorber en N2-generator, en de beluchtingsventilatoren liggen. Door de eenvoud kunnen zelfs onervaren partijen onze sturing zelfstandig, en ook zeer snel, installeren. Deze plug and play manier van werken is dus niet alleen veel stabieler en veiliger, maar scheelt ook nog eens enorm in de kosten.

Een stabiele factor van onze sturingssystemen is dat het controllergedeelte en de userinterface geheel gescheiden zijn. Indien beide op dezelfde PC geleverd worden kan een computerstoring een hele bewaarfaciliteit stilleggen. Zeker waar het gaat om bewaring van duizenden tonnen vers product wil je kunnen rekenen op de betrouwbaarheid van het sturingssysteem. Al onze machinesturingen maken deel uit van het controllernetwerk. Kortom alle alarmen, maar ook machine instellingen kunnen op afstand gemanaged worden.