Duurzaam en met meer capaciteit

CO2-absorber

Een CO2-adsorber, ook wel scrubber genoemd, wordt gebruikt om CO2 uit een koelcel of andere ruimte te verwijderen. Groenten en fruit bestaan uit levende weefsels die CO2 produceren. CO2-niveaus moeten daarom tijdens opslag worden gehandhaafd. Een CO2-absorber zorgt ervoor dat waarden tussen een boven- en benedengrens gehouden wordt. Zo blijft de fruitkwaliteit tijdens langdurige bewaring optimaal, en worden verliezen door productschade voorkomen.

Onze  opnieuw ontworpen adsorbers hebben een aantal unieke kenmerken:

  • We hebben het gasstroommodel geheel gewijzigd.
  • Onze absorbers zijn nu altijd uitgerust met een controller om interne processen te beheren, en voor diagnose op afstand.
  • Optimale adsorptie- en regeneratietijden worden ingesteld op basis van CO2-waarden gemeten met een sensor in de adsorber, en software-algoritmen.
  • De software stelt de machine in staat om CO2 te adsorberen in maximaal drie ruimten voordat regeneratie van de actieve kool nodig is.

Door deze innovaties waren we in staat om de capaciteit van de machine met meer dan 75% te vergroten ten opzichte van de bestaande ontwerpen. Het spreekt voor zich dat onze adsorbers zijn uitgerust met een zogenaamde ‘long’ die voorkomt dat er tijdens de adsorptie O2 in een koelcel ingebracht wordt. De long, in feite een flexibele PUR-buffer, vangt lucht uit één koelcel op (zonder een onderdruk te creëren) en gebruikt deze ‘geparkeerde’ lucht na regeneratie met omgevingslucht om zuurstof uit de tank te verwijderen, net voor de start van de adsorptie van de volgende koelcel. We gebruiken extra krachtige, indirect-drive ventilatoren. Ventilatoren met riemaandrijving voorkomen dure lageringsproblemen en houden de druk vast bij hogere weerstanden. Door de toepassing van de krachtige ventilatoren wordt meer dan 20% energie bespaard. Omdat we een science-based organisatie zijn, hebben we gedetailleerde kennis van fruitademhaling. We gebruiken deze kennis om de benodigde capaciteiten te berekenen. We delen onze berekeningen met u. Zo voorkomen we dat u capaciteit tekort komt. Onze adsorbers kunnen standalone werken. Dat wil zeggen dat de adsorber controller cel afsluiters (tot 16 ruimten) en beluchtingsventilatoren kan aansturen. Onze adsorbers zijn duurzaam ontworpen en omdat hun controllers deel uitmaken van het controller netwerk van onze sturing kunt u alle processen tot in detail volgen. Blue Atmosphere houdt u In Control.