N2 generator

Een stikstofgenerator maakt bijna pure stikstof uit buitenlucht. Door een actief koolstoffilter te gebruiken, wordt zuurstof (ongeveer 21% in lucht) eruit verwijderd. Na verzadiging door binding met zuurstof moet de actieve kool (Carbon Molecular Sieve, cms) worden geregenereerd. Elke stikstofgenerator heeft twee actieve kool tanks die alternerend absorberen en regenereren. De functies van de beide tanks wisselen op gezette tijden (swap, swing), zodat de gereinigde actieve kool aan een nieuwe adsorptiecyclus kan beginnen. Op deze manier ontstaat een continue stikstofstroom (N2).

Twee soorten stikstof generatoren

Wij bieden twee soorten stikstofgeneratoren. VPSA-technologie (Vacuum Pressure Swing Adsorption) werkt bij een lage druk van ongeveer 1 bar. Een pomp creëert de luchtdruk die nodig is om zuurstof aan de cms te binden. Een vacuümpomp verwijdert zuurstof van de cms tijdens regeneratie. VPSA-technologie is relatief goedkoop in aanschaf en onderhoud. Een VPSA verbruikt ook relatief weinig energie bij debieten tot 40 m3/uur. VPSA’s zijn beschikbaar tot 60 m3/h. De machine kent twee injectiemodi en een circulatiemodus. De restzuurstof in de injectiemodus is standaard respectievelijk 1% of 3%. De zuurstof pulldown naar 5% in de circulatiemodus is ongeveer 20% sneller, omdat een generator lucht uit een koelcel haalt (twee kanalen in plaats van één) in plaats van buitenlucht gebruikt, die al lager is in O2. Het standaard onderhoudsinterval is elke 2.000 uur.

Pressure Swing Absorption

PSA-technologie (Pressure Swing Absorption) werkt bij een hoge druk van 6-10 bar. Meestal gebruiken we 7,5 bar perslucht. Onze standaard PSA-generatoren hebben debieten van 12-150 m3/uur bij een restzuurstofwaarde van 1%. Een belangrijk aspect van een PSA is de lucht/N2-verhouding. Bij de meeste, gangbare machines is deze verhouding ongeveer 3,5. De grote verdienste van onze PSA is een verhouding van 2,6, wat 25% energie bespaart. Op uw verzoek leveren wij een generator met een compressor (Kaeser), een persluchttank, een producttank en indien nodig extra filters. We kunnen food grade machines leveren, en we maken op maat gemaakte applicaties op aanvraag.